Från bank- och försäkringsrådgivare till anläggningsingenjör och praktik hos Abesiktning

Som blivande anläggningsingenjör på Teknikhögskolan har Sawza Hussein hittat hem i branschen för bygg och omgivningskontroll. Hon spenderar sin första praktikperiod på Abesiktning där hon både har fördjupat sina kunskaper och inspirerats till att utforska nya möjligheter inom omgivningspåverkan.

Efter en karriär inom bank- och försäkringsbranschen har Sawza Hussein valt en helt ny väg i sitt yrkesliv. Som blivande anläggningsingenjör på Teknikhögskolan har hon hittat hem i branschen för bygg och omgivningskontroll. Hon spenderar sin första praktikperiod på Abesiktning där hon både har fördjupat sina kunskaper och inspirerats till att utforska nya möjligheter inom omgivningspåverkan.

Hej Sawza, berätta lite om din bakgrund och varför du valde att studera till anläggningsingenjör

Jag studerade teknikprogrammet på gymnasiet och tyckte det var väldigt roligt. Efter studenten valde jag en annan väg och utbildade mig till bank- och försäkringsrådgivare. När jag kom ut i arbetslivet insåg jag att det inte var helt rätt för mig. Jag blev rekommenderad anläggningsingenjör av en vän som tidigare gått utbildningen. Det lät spännande så jag sökte och kom in, vilket jag är väldigt glad för idag.

Hur kom det sig att du valde att göra din praktik hos Abesiktning?

När jag var på intervju fastnade jag direkt. Det lät spännande att få arbeta med omgivningspåverkan i alla byggnationsstadier.  Jag trivs väldigt bra hos Abesiktning. Kollegorna har givit mig ett varmt välkomnande och jag kände mig snabbt hemma, trots att både branschen och konstellationen är ny för mig. Under mitt yrkesliv har jag bara arbetat på kvinnodominerade arbetsplatser, men nu är det tvärtom. Som kvinna i en mansdominerad bransch är det något jag ofta får frågor kring, vissa ser det nog som ett hinder. Jag upplever dock inte att det varit ett problem överhuvudtaget här. Jag hoppas att fler kvinnor vågar välja byggbranschen.

Hur har din praktikperiod varit?

Den har varit toppen! Jag får prova på många olika arbetsuppgifter och jag har bett om att få göra även min andra praktikperiod här eftersom arbetet har gett mig mycket kunskap som jag vill bygga vidare på. Dessutom har jag verkligen fått upp ögonen för vikten av omgivningskontroll och jag vill skriva mitt examensarbete hos Abesiktning.

Vart befinner du dig någonstans i arbetslivet om fem år?

Jag är en nyfiken person som tar plats och gillar ansvar – jag vill ha en stor roll. Om fem år arbetar jag förhoppningsvis som projektledare, chef eller projektchef inom byggbranschen.  

Abesiktning genomför riskanalys, mätningar och besiktningar åt byggherrar och entreprenörer i samband med mark-, bygg- och anläggningsarbeten. Vi säkerställer full kontroll på omgivningspåverkan genom specialiserade konsulter och tekniskt avancerade verktyg med fokus på användarvänlighet.