Skorstensfejaringenjören med 40 års erfarenhet – en värdefull tillgång för Abesiktning

Sonny Andersson, har över 40 års yrkeserfarenhet och är en av endast 40 aktiva skorstensfejaringenjörer i Sverige. Hans långa erfarenhet, kunskap och kompetens sträcker sig över flera områden men framför allt är det besiktning av skorstenar och fastigheter samt mätningar som han utför.

Sonny Andersson, har över 40 års yrkeserfarenhet och är en av endast 40 aktiva skorstensfejaringenjörer i Sverige. Hans långa erfarenhet, kunskap och kompetens sträcker sig över flera områden men framför allt är det besiktning av skorstenar och fastigheter samt mätningar som han utför.

– Jag trivs med de omväxlande och utmanande arbetsuppgifterna hos Abesiktning. Varje dag innebär nya utmaningar, från besiktningar till akutjobb som kräver snabba åtgärder, säger Sonny Andersson.

Sonny inledde sin karriär som sotare och utbildade sig tidigt till skorstensfejaringenjör, en av drygt 40 i Sverige. Utbildningen finns inte längre utan idag kan man endast utbilda sig till tekniker och bli sotarmästare. Att vara skorstensfejaringenjör innebär att man har mer djupgående kunskaper och erfarenhet. Sonny utför inte bara inspektioner, han genomför också teknisk rådgivning för att säkerställa säkerhet och trygghet för alla parter, och ser till att kunderna följer alla föreskrifter och standarder.

– Det är variationen som gör mitt arbete så stimulerande. Jag har fantastiska kollegor och trivs verkligen med det jag gör. Det är ett fritt och givande arbete som ger mig möjlighet att både utvecklas och ha kul på jobbet, säger Sonny.

En typisk arbetsvecka är väldigt varierad. Vissa dagar är han på kontoret och andra ute på fältet, beroende på det aktuella behovet. Arbetsuppgifterna varierar och ibland gör han sammanställningar och redovisningar av arbete som han utfört medan han andra dagar är ute och utför besiktningar och mätningar enligt bokningskalendern.

– Jag vet minst en vecka i förväg vad jag ska göra. Ibland kommer akutjobb. Det innebär vanligtvis att en beställare har missat att höra av sig till oss innan de ska spränga. Det innebär att vi behöver kontakta fastighetsägaren för att koordinera en tid för besiktning och placering av mätare, säger Sonny.

Hans arbete sträcker sig över hela västra och södra Sverige, och han är stolt över att vara en del av ett företag som har en gedigen erfarenhet och kompetens inom branschen.

På fritiden ägnar Sonny sig åt sin passion för amerikanska bilar och jakt. Med tre klassiska bilar i garaget, en Pontiac -55, en Chrysler från 60-talet och Buick från -64, och regelbundna jaktsessioner har han inte brist på sysselsättning.

Läs mer om Abesiktnings tjänster

Abesiktning genomför riskanalys, mätningar och besiktningar åt byggherrar och entreprenörer i samband med mark-, bygg- och anläggningsarbeten. Vi säkerställer full kontroll på omgivningspåverkan genom specialiserade konsulter och tekniskt avancerade verktyg med fokus på användarvänlighet.